Beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan acil durumların yanı sıra deprem, heyelan, sel, savaş ve göç gibi olaylar sonucunda yaşam alanlarının terk edilmesi durumunda pratik ve hızlı bir şekilde kurulabilen afet çadırı kurulumu geçici barınma alanı oluşturma noktasında önemlidir.

Afet ve Deprem Çadırları

Doğal ve insan kaynaklı nedenlerden ortaya çıkan felaketler sonucunda insanların barınma ihtiyaçlarını karşılayan çadırlardır. Acil durumlarda iskan ve barınma ihtiyaçlarında insanlara sığınak olan bu çadırlar genellikle deprem sonrasında afetzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak adına tercih edilen ürünlerdendir. Doğal afet bölgelerinde kurulacağından dolayı her türlü hava koşullarında bir hasar görmeden afet çadırı kurulumu yapılabilir.

Acil durum sırasında ihtiyaç duyulan afet ve deprem çadırları kurulum açısından kolay olmalıdır. Ayrıca geçici bir konaklama hizmetine ev sahipliği yapmasından dolayı da aynı hızda kaldırılabilmelidir. Yüklenmesi ve bir yerden başka bir yere taşınmasının kolaylığı ile de afetzedelere tahsis edilmektedir.

Yaşanılan bir afetin hangi iklim şartlarında meydana geleceği bilinmediğinden afet ve deprem çadırlarının yapımında kullanılacak olan materyalde PVC kaplı membran kumaş türü tercih edilir. Böylelikle bu materyal sayesinde afet çadırı özellikleri içerisinde su geçirmez ve yangın konusunda dayanıklı bir afet ve deprem çadırı elde edilmiş olur. Membran kumaş sayesinde yarı ışık geçirgenliği de sağlanabildiğinden gün ışığından afet ve deprem çadırlarında maksimum derece yararlanılır.

Afet Çadırı Kullanım Alanları

Afet çadırları afetzedelere konaklama hizmeti sunmasının yanı sıra pek çok şekilde kullanım alanlarına sahiptir.

Bunlar;

  • Gıda Malzemelerinin Dağıtımı
  • Geçici Okul
  • Malzemelerin Saklanması İçin Depo İşlevi
  • Geçici Hastane
  • Yardım Malzemelerinin Dağıtımı
  • Barınma İhtiyacı
  • Arama Kurtarma Ekiplerinin Dinlenme Yeri
  • Afetzedelere Yardım Eden Ekiplerin Komuta Merkezi

Olmak üzere çeşitli ihtiyaçları da karşılamak adına kurulabilir.

Afet Çadırlarının Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

Branda kumaşının yardımı sayesinde kurulan bu afet çadırları afetzedelere ev standardında bir yaşam ortamı sunmaya elverişlidir. PVC polyester ve membran kumaşın kullanılması sonucunda çadırın dört mevsim kullanılabilir hale gelmesi büyük ölçüde avantajlı özellikleri arasında yer alır.

İzolasyonlu yapısı sayesinde yazın serin, kışın ise sıcak bir ortam sağlar. Yekpare özelliğinden dolayı kullanım olarak iç hacmi çok yönlü olarak kullanıma elverir. Kullanılacak alan ve kişi sayısına göre değişkenlik gösteren afet çadır özellikleri model olarak mevcut afetzede kişilerin durumlarına göre belirlenir.

Devrilme, sarsıntı ve çökmeye karşı dirençli olarak tasarlanan bu çadırlar, demonte edilebilir özellikleri ile kolayca kurulabilirken kolayca bir yerden başka bir yere taşınabilir. Tekrar tekrar kullanım özelliği de yine afet gerçekleşen bölgelerde geri dönüşümlü olarak kullanılmasına imkan sunar.

Yağmur ve kar sularına karşı oldukça dayanıklı bir materyalden üretilmiş olan afet çadırları bu konuda afetzedelere soğuktan ve yağmurdan korunma gibi durumlar açısından da yardımcı olur.

Tıpkı bir evde bulunan pencere, kapı ve havalandırma gibi açık alanlar afet çadırlarında da mevcuttur. Bu özellikleri ile de afetzedelere ferah, temiz ve aydınlık bir barınma ortamı sağlar. Deprem felaketinde afet çadırı kurulumu genellikle afetin gerçekleşmesinden sonra hızlıca gerçekleştirilir.

Afet Çadırı Kurulumu

Afetzedeler tarafından en çok merak edilen sorulardan birisi de afet çadırı nasıl kurulur sorusudur. Çadırların kurulumu genellikle afet yardım ekiplerinin organize olması ile gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda bu afet çadırlarının kurulumu konusunda bilgi sahibi olan kimselerinde yardım ekiplerini beklemeden afet çadırı kurduğu bilinir.

Afet çadırı kurulurken afet çadırının kurulacağı alan iyi belirlenmelidir. Çadırın kurulacağı alan düz, çimli veyahut toprak olmayan bir yerde olmalıdır. Yine afet çadırının kurulacağı alanında afet bölgesine uygun bir alanda yapılması en uygun olanıdır.

Deprem olan bir bölgede afetzedelere kurulacak olan afet çadırlarının yıkıntıların bulunduğu bina yakınlarına kurulması tavsiye edilmez. Yalnızca deprem afeti sonrasında kullanılmayan afet çadırları diğer felaketlerin gerçekleşmesinden sonrada kullanılabilir.

Dayanıklı galvaniz adı verilen profil borularının, pimli bir ana boruya geçirilmesi ile kurulan oval, prizmatik yahut üçgen çatı modeline bağlı iskelet çatı sisteminin kurulması ile oluşturulur. Dilenen zemin ortamına kolayca monte edilebilen afet çadırları branda kumaşının iskelet sistemine geçirilmesi ile tamamlanmış olur.

Afetzedeler için kurulacak olan afet çadırı fiyatları malzeme kalitesi, adet sayısı, kullanılacak ekstra donanım ve büyüklük ihtiyacına göre değişebilir.